Podrobnosti dogodka


KDAJ: V torek, 7. marca 2023, od 10.30 do 13.50.

KJE: Avditorij Moderne galerije, MG+, Cankarjeva cesta 15, Ljubljana.

Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica (MDSS) je v sodelovanju z Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani (UL ALUO) in Moderno galerijo Ljubljana (MG+) pripravilo delavnico na temo slepote in slabovidnosti ob razstavi Od blizu.

Delavnica je odprtega tipa, zato lepo vabimo vse študentke, študente in zaposlene na UL, zaposlene v MG+ ter vse druge zainteresirane javnosti iz sorodnih institucij in širše.

 

PRIJAVA

Da bomo dogodek lažje in bolje organizirali, je obvezna prijava na delavnico do vključno ponedeljka, 6. marca. Prijavnico najdete na povezavi: https://forms.gle/zYJKriKx1vsJnxit7

 

VSEBINA DELAVNICE

O slepoti in slabovidnosti govorimo takrat, ko uporaba korekcijskih očal ali kontaktnih leč ne zadostuje za normalno branje ali opravljanje vsakodnevnih opravil. Potegniti ločnice med videčimi, slabovidnimi in slepimi ni preprosto, saj vsak posameznik funkcionira drugače. Na delavnici boste spoznali, da se slabovidnost lahko kaže različno in da slepota ne pomeni vedno trde teme, ampak ima lahko posameznik tudi ostanke vida. Teoretičnemu delu bo sledil praktični del delavnice, ki bo potekal po razstavi Od blizu v razstavnih prostorih MG+, v katero so že vključene prilagoditve za slepe in slabovidne. Celoten program delavnice najdete v priponki.

Na priloženih fotografijah (arhiv UL ALUO): primer prilagoditve razstavnega eksponata: izdelava reliefa za tipanje, narejenega po sliki Riharda Jakopiča, Ovčice (Pod brezami), 1913, olje na platnu, 97,5 × 60 cm, Moderna galerija, Ljubljana.

 

– – –

Razstavo Od blizu spremlja bogat program dogodkov ZA OTROKE IN ODRASLE, v posebnem prostoru, poimenovanjem RES Od blizu, v spodnjih prostorih Moderne galerije. Več informacij o vseh ostalih dogodkih najdete tukaj.

 

 Več na:

– spletni strani UL ALUO  https://www.aluo.uni-lj.si/objava/slepota-in-slabovidnost-ob-razstavi-od-blizu/

– FB  https://www.facebook.com/events/1428320024651767 

celoten seznam obrazstavnega programa na strani UL ALUO, na katerega vabimo tudi na dnu FB dogodka.

 

Z lepimi pozdravi, soustvarjalci projekta Od blizu

 

Vabilo – pdf